Makrónky

Autor: Petronela Boleková | 7.1.2018 o 13:05 | (upravené 7.1.2018 o 18:32) Karma článku: 10,26 | Prečítané:  5404x

Makrónky milovať, či nenávidieť? Mnohí ich milujú pre ich delikátnu a lahodnú chuť. A naopak mnohí ich zatracujú pre ich zdĺhavú prípravu.

Nikdy som nechápala, čo každý vidí na tomto dezerte. No po tom, čo som ho ochutnala som ho musela pripraviť aj doma. Ešte minulý rok mi Ježiško priniesol silikónovú formu na makrónky a knihu Nie som žiadna bábovka od Miriam Šmahel Kalisovej, kde je podrobný popis aj s obrázkami. No keďže som v tej dobe mala 3- mesačné dieťa tak si tieto pomôcky odležali rok v šuplíku. Preto som tento rok podstúpila výzvu a recept prvý krát skúsila. Musím povedať, že nad moje očakávanie sa mi podarili na prvý raz.

Prísady:

Mandľová pasta:

200 g pomletých mandlí

200 g práškového cukru

64 g bielkov (zhruba dva bielky)

Sneh:

200 g krupicového cukru

50 g vody

60 g bielkov + štipka soli

Citrónová šťava na odmastenie misky

Najprv som si pripravila mandľovú pastu a to tak, že do „mixíka‟ som si dala mandle a práškový cukor. Mixovanie môže trvať dlho, pretože treba obsah dobre rozmixovať. Dávame pozor aby sa nevytvorila pasta potrebujeme mať sypkú zmes, ktorú následne preosejem cez sitko. Ak nám v sitku ostanú väčšie kúsky vrátime ich do mixéra a celý postup opakujeme.

Z mandlí a cukru musí vzniknúť sypká a hladká múka. Toto je veľmi dôležité, aby výsledné makrónky neboli hrudkové. Do preosiatej vzniknutej zmesi  pridáme odvážené bielka a spolu zmiešame, až kým sa suroviny nespoja. Sneh si pripravím zmiešaním cukru a vody v malom kastróliku a zohrievam na sporáku dokým nevznikne sirup.

Zatiaľ si misku od robota vytriem citrónovou šťavou a dosucha ju poutieram papierovou utierkou. Do misky od robota vložím odvážené bielka a začnem mixovať.  Ak už mám sirup na sporáku zovretý a taký stuhnutý ( udáva sa, že teplota by mala byť okolo 114 ⁰C, no ja doma teplomer nemám) začneme sirup pomaličky tenkým prúdom vlievať do šľahajúcich sa bielok.

Ak už je celý sirup vmiešaný do bielok nechám mixér stále pustený aby sa zmes ochladila. Vzniknúť by mal krásny hustý a lesklý sneh. Tento sneh by si mal krásne držať svoj tvar. Teraz prichádza na rad zmiešanie snehu a mandľovej pasty.  Najprv si trošku povolím mandľovú pastu tým, že do nej postupne zamiešam sneh. Miešame tak ako bublaninu aby zostalo cesto nadýchane. Nesmie byť husté ani príliš riedke. Cesto ma pekne stekať z varešky , malo by sa vrstviť do záhybov ako stuha.

Cesto môžeme prifarbiť gélovými farbami. Vzniknuté cesto dáme do cukrárenského vrecka s okrúhlou špičkou a nanášam na silikónovú formu rovnomerne guľaté bochníky. Teraz treba s plechom pár krát udrieť o stôl, aby sa z pripravených bochníkov uvoľnili prebytočné bublinky. Takto nanesené cesto nechám zaschnúť, tým myslím odpočívať aj dve hodiny, aby povrch bochníkov zaschol. Na dotyk musia byť z vrchu suché.  

Rúru zapínam a to na 150 ⁰C.  Pečú sa zhruba 10 – 12 minút. Nechávam chladnúť na plechu a následne plním plnkou. Plnila som plnkou z mliečnej belgickej čokolády a to 200g som rozpustila v smotane na šľahanie asi 100 g a 1 polievkovej lyžici masla. Po vychladnutí som dala do chladničky stuhnúť a postupne som plnila pripravené makrónky. Najlepšie sú na druhý deň, keď sa plnka vsaje.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Prieskum Focusu pre SME: Smer si mierne polepšil, s Mostom a SNS aj tak nemá dosť

Progresívne Slovensko by sa dostalo do parlamentu.

STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Prieskum ukazuje bezradnosť parlamentnej opozície

Z minulých volieb sme sa stále nespamätali.


Už ste čítali?