Čierne rizoto

Autor: Petronela Boleková | 13.1.2018 o 21:19 | Karma článku: 2,15 | Prečítané:  741x

Prečo čierne? Na prípravu som totiž použila čiernu ryžu. Rada experimentujem a nebránim sa novým veciam, no viac ako chuťou ma táto exotická plodina zaujala svojou výraznou farbou. Je plná antioxidantov a  bohatá na vlákninu.

Prísady:

100 g čiernej ryže

60 g syra parmezán

1 jarná cibuľka

2 strúčiky cesnaku

olivový olej

150 g kuracieho prsia

soľ

mleté čierne korenie

1 menšia brokolica

½ feniklu

100 ml bieleho vína

asi 0,5 liter vývaru z ryže + kocka kvalitného kuracieho bujónu

2 lyžice masla

šťava z ½ citróna

petržlenová vňať

Vo vriacej osolenej vode uvarím čiernu ryžu. Bude sa variť asi 30 minút.

Cibuľku  spolu s feniklom a cesnakom nasekám nadrobno. V rozohriatej panvici s kvapkou olivového oleja udusím cibuľku s feniklom a cesnakom do zlatista. Kuracie prsia nakrájam na malé kocky, pridám k cibuli a restujem. Brokolicu rozoberiem na malé hlavičky.  Restovanú zmes cibule, feniklu a  mäsa podlejem bielym vínom a počkám, kým sa alkohol z vína odparí. Medzitým by už mala byť ryža zmäknutá. Zlejem ju, pričom vývar z ryže nechám prevrieť spolu s kuracím vývarom. Hotovú ryžu pridám k mäsu a podlejem vývarom tak, aby bola celá zmes zaliata. Nakoniec pridávam brokolicu aby si zachovala svoju čerstvosť.  Podľa potreby ochutím soľou a mletým čiernym korením. Prebytočnú tekutinu nechám odpariť. Takto pripravené rizoto dochucujem maslom, šťavou z ½ citróna, trochou nastrúhaného parmezánu a petržlenovou vňaťou. Dôkladne premiešam, aby sa chute spojili a maslo rozpustilo. Hotové jedlo pri servírovaní dozdobím štipkou parmezánu. Dobrú chuť.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Poukázali na spornú Foraiovu poľovačku, úrady im nechcú vrátiť revír

Okrem bývalého šéfa Všeobecnej zdravotnej do revíru chodí strieľať aj Róbert Veselka, konateľ jednej z firiem zo zdravotníckej skupiny Medirex.

PODCAST DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Hybridy klamali, majú oveľa vyššiu spotrebu

Ako hybridy nešetria palivo tak, ako sľubovali.

Stĺpček Zuzany Kepplovej

Prípad poľovníkov ilustruje, aké ťažké je byť smelým zajkom

Byť odvážnym kritikom je ako kráčať po povrchu Mesiaca.


Už ste čítali?