Čierne rizoto

Autor: Petronela Boleková | 13.1.2018 o 21:19 | Karma článku: 2,15 | Prečítané:  962x

Prečo čierne? Na prípravu som totiž použila čiernu ryžu. Rada experimentujem a nebránim sa novým veciam, no viac ako chuťou ma táto exotická plodina zaujala svojou výraznou farbou. Je plná antioxidantov a  bohatá na vlákninu.

Prísady:

100 g čiernej ryže

60 g syra parmezán

1 jarná cibuľka

2 strúčiky cesnaku

olivový olej

150 g kuracieho prsia

soľ

mleté čierne korenie

1 menšia brokolica

½ feniklu

100 ml bieleho vína

asi 0,5 liter vývaru z ryže + kocka kvalitného kuracieho bujónu

2 lyžice masla

šťava z ½ citróna

petržlenová vňať

Vo vriacej osolenej vode uvarím čiernu ryžu. Bude sa variť asi 30 minút.

Cibuľku  spolu s feniklom a cesnakom nasekám nadrobno. V rozohriatej panvici s kvapkou olivového oleja udusím cibuľku s feniklom a cesnakom do zlatista. Kuracie prsia nakrájam na malé kocky, pridám k cibuli a restujem. Brokolicu rozoberiem na malé hlavičky.  Restovanú zmes cibule, feniklu a  mäsa podlejem bielym vínom a počkám, kým sa alkohol z vína odparí. Medzitým by už mala byť ryža zmäknutá. Zlejem ju, pričom vývar z ryže nechám prevrieť spolu s kuracím vývarom. Hotovú ryžu pridám k mäsu a podlejem vývarom tak, aby bola celá zmes zaliata. Nakoniec pridávam brokolicu aby si zachovala svoju čerstvosť.  Podľa potreby ochutím soľou a mletým čiernym korením. Prebytočnú tekutinu nechám odpariť. Takto pripravené rizoto dochucujem maslom, šťavou z ½ citróna, trochou nastrúhaného parmezánu a petržlenovou vňaťou. Dôkladne premiešam, aby sa chute spojili a maslo rozpustilo. Hotové jedlo pri servírovaní dozdobím štipkou parmezánu. Dobrú chuť.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Vlaky na Slovensku horia, a bude sa to opakovať

Čo sa deje v slovenských železniciach.

Stĺpček Jakuba Fila

Súzvuk Fica a Pellegriniho môže začať lámať Imrecze

Dvojvládie Smeru prenasleduje odkaz Radičovej vlády.


Už ste čítali?