reklama

Hubová galetka

Doma sem mali šampiňóny. Čo s nimi? Ja som sa rozhodla pre francúzsky koláč. Toto jedlo ma lákalo už dlhšie, tak prečo nie práve dnes.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Prísady:

Cesto:

120 g špaldová hladká celozrnná múka

80 g ražná celozrnná múka

150 g masla

30 g parmezán

1 žĺtok

1 kávová lyžička prášku do pečiva

soľ, mleté čierne korenie, oregano, bazalka, tymian,

Náplň:

500 g šampiňónov

150 g sušená šunka

4 strúčiky cesnaku

1 dcl smotany na šľahanie

10 g parmezán

soľ, mleté čierne korenie

Na dokončenie:

10 g parmezán

1 žĺtok

½ kávovej lyžičky sušenej koreňovej zeleniny

Obrázok blogu

V miske si zmiešam všetky prísady na cesto a vypracujem jemné cesto, ktoré dám chladiť do chladničky, kým si pripravím plnku. Na rozohriatej panvici opečiem slaninu nakrájanú na kocky, ku ktorej pridám šampiňóny nakrájané na plátky. Pretlačím cesnak, osolím, okorením a nechám dusiť, kým sa odparí prebytočná tekutina. Tesne pred dokončením podlejem smotanou, ktorú nechám odpariť a primiešam parmezán. Náplň musím nechať vychladnúť, nakoľko maslo v ceste by sa rozpustilo. Zapnem rúru na 180 ⁰C. Na papieri na pečenie si vyvaľkám cesto do tvaru kruhu a do stredu navrstvím plnku tak, aby asi 4 cm od okraja zostalo cesto prázdne. Tento okraj poprekladám dookola cez hubovú náplň. Okraje potriem žĺtkom, v ktorom si rozmiešam sušenú koreňovú zeleninu. Na vrch galetky nastrúham parmezán a pečiem približne 25 – 30 minút. Cesto je krehké a príjemne sa rozpúšťa na jazyku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Petronela Boleková

Petronela Boleková

Bloger 
  • Počet článkov:  80
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Prečo môj blog… Welcome.... a prečo nie? Kto by nemal rád dobré jedlo? Podľa mňa taký človek neexistuje, no samozrejme každý z nás bude mať predstavu o dobrom jedle úplne inú. Chcem aby môj blog nebol len o varení, ale hlavne o jedle ako takom a zároveň sa odlišoval od tých, ktoré už poznáte. Nebudem tu opisovať svoje skúsenosti s varením, nakoľko som len samouk, ktorý má rad dobré jedlo a vášeň pre varenie. V mojich príspevkoch Vám chcem predstaviť rokmi overené jedlá, ale aj známe či neznáme recepty, vychytávky, pomôcky a literatúru, ktorá ma pri mojom varení inšpirovala. Chcem tu prezentovať jedlá, ktoré sú už rokmi overená klasika a podľa mňa v nich ani nie je čo meniť, no samozrejme, že by som vás ostatných chcela tiež inšpirovať mojimi nápadmi a myšlienkami, ktoré som vložila do niektorých jedál, tak aby vyhovovali mojim hladošom.Dúfam, že môj blog poslúži ako inspirácia, pre tých čo sa kuchyne neboja, ale bude aj oporou pre tých, ktorí len začínajú. Som tu pre vás a pokiaľ by sa mi toto podarilo, tak budem veľmi rada.Niečo o mne … Little something about me . . .Som mamina a jedlo milujem, kuchyňu zbožňujem a varenie je moja vášeň, ktorú mam naozaj veľmi rada. Mám rada nielen tradičné recepty, ale aj nápadité jedlá, do ktorých či už niekto predo-mnou vložil nejaký nápad alebo sa to podarilo mne samotnej. Snažím sa, aby boli moje jedlá chutné, zaujímavé a pokiaľ sa mi podarí, aby boli zároveň zdravé je to skvelý bonus. Rada skúšam, experimentujem a mam tých najprísnejších kritikov (mojich troch hladošov). Servítku pred ústa si nikdy nedávajú, a tak viem, že recepty, ktoré im chutia môžem uverejniť (na instagrame: @nelkafood na facebooku: nelkafood).Preto rada uvítam každú spätnú väzbu (či to už bude pochvala alebo konštruktívna kritika,ktoré ma posunú ďalej). Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu