reklama

Ako sa Nelka učí kváskovať

Jedna mama, dve deti a čaro domáceho chlebíka po objavení kváskovania. Láska, ktorej som podlahla na prvé zamiesenie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Už viac-krát som doma skúšala upiecť chlebík, no nikdy to nebolo ono. Minule ma však kamoška pozvala na kurz kváskovania, no všetky okolnosti sveta sa postarali o to, že som sa ho nemohla zúčastniť (a fakt ma to štvalo). No myšlienky upiecť doma kváskový chlieb som sa nevzdala. Rada sa púšťam do nových vecí, ale na toto som si sama netrúfala. O kváskovaní sa dá dočítať veľa, no pre mňa boli dôležité skúsenosti ľudí, o ktorých sa v kuchárskych knihách nedočítate. Napríklad to, že kvások je živý a je potrebné k nemu tak aj pristupovať. Janka, ktorá mi kváskovanie ukázala naživo, ho prirovnala k zvieratku „tamagoči‟. Ukázala, vysvetlila, pripravila prvé cesto, ako základ pre prvý kváskový chlebík. Podelila sa o svoj kvások. Čuduj sa svete, ale môj prvý chlebík sa fakt neskutočne podaril, aj napriek tomu, že sa mi zdalo, že kváskovanie je hotová alchímia. Platí pravidlo, že človek sa učí celý život, a ja som sa teda išla učiť na kurz kváskovania (ktorý som si už teraz nenechala ujsť). Tu som kváskovaniu naplno prepadla a odvtedy sa u nás doma každý deň niečo vypeká. Experimentujem, skúšam a vymýšľam. Nezostalo len pri chlebíku, ale skúšala som už rôzne druhy slaného pečiva, ako aj bábovku, či kysnuté koláče. Kŕmim kvások, miesim, vypekám a samozrejme, že som sa už prihlásila do ďalšieho kurzu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Petronela Boleková

Petronela Boleková

Bloger 
  • Počet článkov:  80
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Prečo môj blog… Welcome.... a prečo nie? Kto by nemal rád dobré jedlo? Podľa mňa taký človek neexistuje, no samozrejme každý z nás bude mať predstavu o dobrom jedle úplne inú. Chcem aby môj blog nebol len o varení, ale hlavne o jedle ako takom a zároveň sa odlišoval od tých, ktoré už poznáte. Nebudem tu opisovať svoje skúsenosti s varením, nakoľko som len samouk, ktorý má rad dobré jedlo a vášeň pre varenie. V mojich príspevkoch Vám chcem predstaviť rokmi overené jedlá, ale aj známe či neznáme recepty, vychytávky, pomôcky a literatúru, ktorá ma pri mojom varení inšpirovala. Chcem tu prezentovať jedlá, ktoré sú už rokmi overená klasika a podľa mňa v nich ani nie je čo meniť, no samozrejme, že by som vás ostatných chcela tiež inšpirovať mojimi nápadmi a myšlienkami, ktoré som vložila do niektorých jedál, tak aby vyhovovali mojim hladošom.Dúfam, že môj blog poslúži ako inspirácia, pre tých čo sa kuchyne neboja, ale bude aj oporou pre tých, ktorí len začínajú. Som tu pre vás a pokiaľ by sa mi toto podarilo, tak budem veľmi rada.Niečo o mne … Little something about me . . .Som mamina a jedlo milujem, kuchyňu zbožňujem a varenie je moja vášeň, ktorú mam naozaj veľmi rada. Mám rada nielen tradičné recepty, ale aj nápadité jedlá, do ktorých či už niekto predo-mnou vložil nejaký nápad alebo sa to podarilo mne samotnej. Snažím sa, aby boli moje jedlá chutné, zaujímavé a pokiaľ sa mi podarí, aby boli zároveň zdravé je to skvelý bonus. Rada skúšam, experimentujem a mam tých najprísnejších kritikov (mojich troch hladošov). Servítku pred ústa si nikdy nedávajú, a tak viem, že recepty, ktoré im chutia môžem uverejniť (na instagrame: @nelkafood na facebooku: nelkafood).Preto rada uvítam každú spätnú väzbu (či to už bude pochvala alebo konštruktívna kritika,ktoré ma posunú ďalej). Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu