reklama

Kváskový chlebík

Už len tá vôňa stojí za to urobiť si domáci chlieb. O chuti už ani nehovorím. Kto je nadšencom kváskovania určite neodolá.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Príprava je síce zdĺhavá no ako si človek osvojí základy kváskovania dá sa to zvládnuť ľavou zadnou.

Prísady:

Rozkvas:

150 g ražnej múky

150 g vody

1 polievková lyžica kvásku

Na cesto:

300 g špaldovej chlebovej múky

100 g žitnej chlebovej múky

60 g ovsenej múky

14 g soľ

230 g voda

zmes semiačok

Rozkvas pripravujem hneď ráno. Zmiešam múku, vodu a kvások nechám pri izbovej teplote pracovať cca 9-12 hodín. Večer pripravujem cesto, zmiešaním všetkých prísad (samozrejme okrem semiačok, lebo tie pridávam až na záver a tiež s nimi zdobím). Z prísad a rozkvasu vypracujem jemné nelepivé cesto, na záver primiešam zmes semiačok (rozmixovaný ľan, sezam, mak, slnečnica, amarat). V prikrytej miske dám na noc do chladničky. Ďalšie ráno cesto poprekladám a stočím do ošatky, ktorú som si vysypala zmesou semiačok. Nechám kvasiť cca 2-3 hodiny a keď už prstový test ukazuje, že je chlebík správne vykvasený pečiem vo vyhriatej rúre na 250 ⁰C 10 minút so záparou. Následne stíšim teplotu na 190 ⁰C a dopekám cca 20 minút.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Petronela Boleková

Petronela Boleková

Bloger 
  • Počet článkov:  80
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Prečo môj blog… Welcome.... a prečo nie? Kto by nemal rád dobré jedlo? Podľa mňa taký človek neexistuje, no samozrejme každý z nás bude mať predstavu o dobrom jedle úplne inú. Chcem aby môj blog nebol len o varení, ale hlavne o jedle ako takom a zároveň sa odlišoval od tých, ktoré už poznáte. Nebudem tu opisovať svoje skúsenosti s varením, nakoľko som len samouk, ktorý má rad dobré jedlo a vášeň pre varenie. V mojich príspevkoch Vám chcem predstaviť rokmi overené jedlá, ale aj známe či neznáme recepty, vychytávky, pomôcky a literatúru, ktorá ma pri mojom varení inšpirovala. Chcem tu prezentovať jedlá, ktoré sú už rokmi overená klasika a podľa mňa v nich ani nie je čo meniť, no samozrejme, že by som vás ostatných chcela tiež inšpirovať mojimi nápadmi a myšlienkami, ktoré som vložila do niektorých jedál, tak aby vyhovovali mojim hladošom.Dúfam, že môj blog poslúži ako inspirácia, pre tých čo sa kuchyne neboja, ale bude aj oporou pre tých, ktorí len začínajú. Som tu pre vás a pokiaľ by sa mi toto podarilo, tak budem veľmi rada.Niečo o mne … Little something about me . . .Som mamina a jedlo milujem, kuchyňu zbožňujem a varenie je moja vášeň, ktorú mam naozaj veľmi rada. Mám rada nielen tradičné recepty, ale aj nápadité jedlá, do ktorých či už niekto predo-mnou vložil nejaký nápad alebo sa to podarilo mne samotnej. Snažím sa, aby boli moje jedlá chutné, zaujímavé a pokiaľ sa mi podarí, aby boli zároveň zdravé je to skvelý bonus. Rada skúšam, experimentujem a mam tých najprísnejších kritikov (mojich troch hladošov). Servítku pred ústa si nikdy nedávajú, a tak viem, že recepty, ktoré im chutia môžem uverejniť (na instagrame: @nelkafood na facebooku: nelkafood).Preto rada uvítam každú spätnú väzbu (či to už bude pochvala alebo konštruktívna kritika,ktoré ma posunú ďalej). Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu