Domáca „Paella“

Autor: Petronela Boleková | 29.6.2018 o 15:27 | Karma článku: 3,93 | Prečítané:  1594x

Máte radi paellu? Myslíte, že ju servírujú len v Španiesku a dobrých reštauráciách a pripraviť ju doma je nemožné? Nie s týmto receptom.

Paella je považovaná za typicky španielske jedlo, ktoré pochádza z Valencie. Je to v podstate ryža so zeleninou a mäsom, charakteristicky ochutená šafranom, ktorý jej dodáva zemitú chuť a prekrásnu farbu. Varí sa na špeciálnej panvici, ktorá je okrúhla s plochým dnom – ak ju doma nemáte, určite si z toho nerobte ťažkú hlavu.  

Hlavné zásady prípravy paelly:

  • paella sa po dobu prípravy ničím nezakrýva

  • ryža sa nenecháva úplne dovariť, má byť naopak ľahko chrumkavá

  • paella by nemala byť pikantná

Je mnoho spôsobov prípravy paelly, no ja by som vám chcela predstaviť môj obľúbený, ktorý je z jednoduchých prísad, ale tie sa k sebe veľmi hodia a verím, že budete mať zážitok už len zo samotného varenia. Takže poďme na samotný recept:

Prísady na paelluPrísady na paellu (nelkafood)

Prísady:

100g ryže

6 kuracích spodných stehien

200ml bieleho vína

2 polievkové lyžice olivového oleja

300ml kuracieho vývaru

200g lúpaných paradajok

2 pečené papriky

2 strúčiky cesnaku

1 šalotka

40g masla

štipka šafránu

soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika

Na olivovom oleji osmažím prelisovaný cesnak, pridám nadrobno nakrájanú šalotku, 20g na kocky nakrájaného studeného masla. Vložím mäso a opečiem z každej strany. Podľa chuti osolím, okorením, posypem mletou červenou paprikou a šafránom. Pridám na prúžky nakrájané papriky a paradajky. Prisypem ryžu a podlejem vínom. Premiešam a nechám odpariť alkohol. Podlejem vývarom a nechám na miernom ohni variť do mäkka. Od tohto okamihu už jedlo nemiešam. Na záver  pridám zbytok masla, odstavím z ohňa a nechám ešte asi 5 minút dôjsť. Podávam s pohárom kvalitného bieleho vína. Ak sa Vám tento recept páči podeľte sa aj s priateľmi, aby si ho mohli pripraviť tiež.

PaellaPaella (nelkafood)PaellaPaella (nelkafood)PaellaPaella (nelkafood)

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Kosík po prepustení: Stále chcem vypovedať

Bývalý siskár Kosík je zrazu na slobode.

KOMENTÁR PETRKA TKAČENKA

Babiš nám ponúkol pohľad do hlavy rozviedčika

V tomto svete sú ľudia kockami domina.


Už ste čítali?