reklama

Domáca „Paella“

Máte radi paellu? Myslíte, že ju servírujú len v Španiesku a dobrých reštauráciách a pripraviť ju doma je nemožné? Nie s týmto receptom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Paella je považovaná za typicky španielske jedlo, ktoré pochádza z Valencie. Je to v podstate ryža so zeleninou a mäsom, charakteristicky ochutená šafranom, ktorý jej dodáva zemitú chuť a prekrásnu farbu. Varí sa na špeciálnej panvici, ktorá je okrúhla s plochým dnom – ak ju doma nemáte, určite si z toho nerobte ťažkú hlavu. 

Hlavné zásady prípravy paelly:

  • paella sa po dobu prípravy ničím nezakrýva

  • ryža sa nenecháva úplne dovariť, má byť naopak ľahko chrumkavá

  • paella by nemala byť pikantná

Je mnoho spôsobov prípravy paelly, no ja by som vám chcela predstaviť môj obľúbený, ktorý je z jednoduchých prísad, ale tie sa k sebe veľmi hodia a verím, že budete mať zážitok už len zo samotného varenia. Takže poďme na samotný recept:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Prísady na paellu
Prísady na paellu (zdroj: nelkafood)

Prísady:

100g ryže

6 kuracích spodných stehien

200ml bieleho vína

2 polievkové lyžice olivového oleja

300ml kuracieho vývaru

200g lúpaných paradajok

2 pečené papriky

2 strúčiky cesnaku

1 šalotka

40g masla

štipka šafránu

soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika

Na olivovom oleji osmažím prelisovaný cesnak, pridám nadrobno nakrájanú šalotku, 20g na kocky nakrájaného studeného masla. Vložím mäso a opečiem z každej strany. Podľa chuti osolím, okorením, posypem mletou červenou paprikou a šafránom. Pridám na prúžky nakrájané papriky a paradajky. Prisypem ryžu a podlejem vínom. Premiešam a nechám odpariť alkohol. Podlejem vývarom a nechám na miernom ohni variť do mäkka. Od tohto okamihu už jedlo nemiešam. Na záver pridám zbytok masla, odstavím z ohňa a nechám ešte asi 5 minút dôjsť. Podávam s pohárom kvalitného bieleho vína. Ak sa Vám tento recept páči podeľte sa aj s priateľmi, aby si ho mohli pripraviť tiež.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Paella
Paella (zdroj: nelkafood)
Paella
Paella (zdroj: nelkafood)
Paella
Paella (zdroj: nelkafood)
Petronela Boleková

Petronela Boleková

Bloger 
  • Počet článkov:  80
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Prečo môj blog… Welcome.... a prečo nie? Kto by nemal rád dobré jedlo? Podľa mňa taký človek neexistuje, no samozrejme každý z nás bude mať predstavu o dobrom jedle úplne inú. Chcem aby môj blog nebol len o varení, ale hlavne o jedle ako takom a zároveň sa odlišoval od tých, ktoré už poznáte. Nebudem tu opisovať svoje skúsenosti s varením, nakoľko som len samouk, ktorý má rad dobré jedlo a vášeň pre varenie. V mojich príspevkoch Vám chcem predstaviť rokmi overené jedlá, ale aj známe či neznáme recepty, vychytávky, pomôcky a literatúru, ktorá ma pri mojom varení inšpirovala. Chcem tu prezentovať jedlá, ktoré sú už rokmi overená klasika a podľa mňa v nich ani nie je čo meniť, no samozrejme, že by som vás ostatných chcela tiež inšpirovať mojimi nápadmi a myšlienkami, ktoré som vložila do niektorých jedál, tak aby vyhovovali mojim hladošom.Dúfam, že môj blog poslúži ako inspirácia, pre tých čo sa kuchyne neboja, ale bude aj oporou pre tých, ktorí len začínajú. Som tu pre vás a pokiaľ by sa mi toto podarilo, tak budem veľmi rada.Niečo o mne … Little something about me . . .Som mamina a jedlo milujem, kuchyňu zbožňujem a varenie je moja vášeň, ktorú mam naozaj veľmi rada. Mám rada nielen tradičné recepty, ale aj nápadité jedlá, do ktorých či už niekto predo-mnou vložil nejaký nápad alebo sa to podarilo mne samotnej. Snažím sa, aby boli moje jedlá chutné, zaujímavé a pokiaľ sa mi podarí, aby boli zároveň zdravé je to skvelý bonus. Rada skúšam, experimentujem a mam tých najprísnejších kritikov (mojich troch hladošov). Servítku pred ústa si nikdy nedávajú, a tak viem, že recepty, ktoré im chutia môžem uverejniť (na instagrame: @nelkafood na facebooku: nelkafood).Preto rada uvítam každú spätnú väzbu (či to už bude pochvala alebo konštruktívna kritika,ktoré ma posunú ďalej). Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu