Paella je považovaná za typicky španielske jedlo, ktoré pochádza z Valencie. Je to v podstate ryža so zeleninou a mäsom, charakteristicky ochutená šafranom, ktorý jej dodáva zemitú chuť a prekrásnu farbu. Varí sa na špeciálnej panvici, ktorá je okrúhla s plochým dnom – ak ju doma nemáte, určite si z toho nerobte ťažkú hlavu.
Hlavné zásady prípravy paelly:
paella sa po dobu prípravy ničím nezakrýva
ryža sa nenecháva úplne dovariť, má byť naopak ľahko chrumkavá
paella by nemala byť pikantná
Je mnoho spôsobov prípravy paelly, no ja by som vám chcela predstaviť môj obľúbený, ktorý je z jednoduchých prísad, ale tie sa k sebe veľmi hodia a verím, že budete mať zážitok už len zo samotného varenia. Takže poďme na samotný recept:
Prísady:
100g ryže
6 kuracích spodných stehien
200ml bieleho vína
2 polievkové lyžice olivového oleja
300ml kuracieho vývaru
200g lúpaných paradajok
2 pečené papriky
2 strúčiky cesnaku
1 šalotka
40g masla
štipka šafránu
soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika
Na olivovom oleji osmažím prelisovaný cesnak, pridám nadrobno nakrájanú šalotku, 20g na kocky nakrájaného studeného masla. Vložím mäso a opečiem z každej strany. Podľa chuti osolím, okorením, posypem mletou červenou paprikou a šafránom. Pridám na prúžky nakrájané papriky a paradajky. Prisypem ryžu a podlejem vínom. Premiešam a nechám odpariť alkohol. Podlejem vývarom a nechám na miernom ohni variť do mäkka. Od tohto okamihu už jedlo nemiešam. Na záver pridám zbytok masla, odstavím z ohňa a nechám ešte asi 5 minút dôjsť. Podávam s pohárom kvalitného bieleho vína. Ak sa Vám tento recept páči podeľte sa aj s priateľmi, aby si ho mohli pripraviť tiež.