Baklava v 7 krokoch

Autor: Petronela Boleková | 1.7.2018 o 11:03 | Karma článku: 3,64 | Prečítané:  1275x

Ako si pripraviť baklavu doma v siedmich krokoch.  Pričom krok číslo sedem určite nemôžete vynechať...

Aj toto leto sa chystáme tradične do Turecka. Túto destináciu sme si ako rodina veľmi obľúbili a to nielen kvôli samotnej krajine, ale aj ich tradičnej kuchyni. Už teraz sa neviem dočkať zaslúženého oddychu, ničnerobenia a leňošenia na pláži (teda toho čo sa mi pri mojich dvoch nespratníkoch podarí).

Každý kto navštívi Turecko, by mal okrem ich povestnej kávy určite ochutnať baklavu. Je to najznámejší dezert, ktorý môže mať rôzny tvar, veľkosť aj príchuť. V podstate sa však jedná o naskladané vrstvy cesta potierané maslom a plnkou, ktoré sú nakrájané na zväčša obdĺžniky poliate cukrovým sirupom.

Kto chce ochutnať vynikajúcu baklavu samozrejme nemusí cestovať do Turecka. Ja vám ukážem recept, ktorý v siedmich základných krokoch zvládnete aj doma:

 

Prísady:

1 kg zmes ovocia (jahody, maliny, čučoriedky, černice...)

550g cukru

200ml voda

200g vlašské orechy (môžete použiť akékoľvek)

100 g med

kôra z jedného pomaranča

štipka muškátového oriešku, škorica, klinček

150g masla

laváš :https://lavas.sk/

Práškový cukor na posypanie

Poďme teda na 7 krokov ako na domácu baklavu s ovocím:

  1. pripravte plnku - v hrnci zmiešam ovocie, 350g cukru, nastrúhanú pomarančovú kôru a rozdrvené koreniny a uvarím džem. Je potrebné, aby sa odparila tekutina a vznikol hustý džem.

  2. vytvorte sirup - v hrnci zmiešam med, vodu a cukor. Varím na miernom ohni približne 30 minút.

  3. vrstvite - do zapekacej misky vrstvím jednotlivé pláty lavášu, ktoré potieram rozpusteným maslom. Na každú vrstvu potretého laváš plátu pridávam uvarené ovocie a posypem nasekanými orechmi. Opakujem dovtedy, kým neminiem celý džem a laváš. Vrch baklavy ukončím lavášom, ktorý potriem rozpusteným maslom.
  4. narežte - následne nakrájam nožom na kosoštvorce (alebo požadovaný tvar), nie však až na dno plechu.
  5. pečte - v rúre vyhriatej na 170⁰C asi  20 minút dozlatista.
  6. prelejte sirupom – mierne vychladeným sirupom zalejem ešte horúcu baklavu, aby sa sirup vsiakol. Nechám odstáť do úplného vychladnutia (najlepšie do druhého dňa) a pred podávaním posypem práškovým cukrom.

  7. degustujte – toto je najlepšia čast receptu, pretože verím, že budete mať problém nechať ju odstáť do druhého dňa, tak ako to bolo u nás doma.Hneď po vybratí z rúry, sa moje kobylky okolo nej zbehli, ako keby ešte nikdy nejedli.
BaklavaBaklava (nelkafood)BaklavaBaklava (nelkafood)

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Internet sa smeje, ale je to smutné. A vlaky budú horieť naďalej

Čo sa deje v slovenských železniciach.

Stĺpček Jakuba Fila

Súzvuk Fica a Pellegriniho môže začať lámať Imrecze

Dvojvládie Smeru prenasleduje odkaz Radičovej vlády.


Už ste čítali?