Granadír mnohí poznajú zo školskej kuchyne ako jedlo, ktoré bolo suché a bez chuti. Ja som však zariskovala a pripravila si fliačiky doma s použitím kvásku. No áno, aj sem som pridala kvások. Síce bol problém so sušením samotného cesta, no kvások sa odvďačil tým, že výsledný granadír bol jemnejší ako keď kvások nepoužívam.
Prísady:
400 g polohrubej múky
1 vajce
voda podľa potreby
1 polievková lyžica kvásku
štipka soli
kvapka oleja
1 kg zemiakov
cibuľa
mletá červená paprika, drvená rasca, soľ
slanina
0,5dcl vody
V miske zmiešam múku, vajce, kvások, soľ a prilievam vodu kým nevznikne vláčne cesto a na záver pridám kvapku oleja.
Nechám pri izbovej teplote postáť približne 20 minút. Cesto si rozdelím, rozvaľkám na 3mm, nechám na utierke pri izbovej teplote odstáť ( schnúť) dokým nevyvaľkám postupne všetko cesto.
Následne nakrájam na štvorce približne 1,5 x 1,5 cm.
Na oleji si spením nadrobno nakrájanú cibuľu a slaninu. Pridám mletú červenú papriku, rascu, soľ, ošúpané a na kocky nakrájané zemiaky, podlejem 0,5 dcl vody prikryjem a dusím na miernom ohni. Prichystaný granadír varím vo vriacej osolenej vode, kým vypláva na vrch.
Uvarený granadír zlejem a vmiešam do zemiakového základu. Dobrú chuť. Tak dúfam, že vám bude chutiť a nezabudnite sa so mnou podeliť o to ako granadír pripravujete doma vy.