reklama

Ovocný koláč s makom

Kto si dá kúsok z môjho višňového koláča???Je bohato posypaný makom a cesto je samozrejme kváskové (ako inak, že??).

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

Tento koláč sa mi spája s detstvom. Prvé čo mi pri ňom napadne sú letá, ktoré sme strávili na chalupe, a prosíkali mamu, aby nám urobila koláč. Súhlasila vždy pod jednou podmienkou , museli sme po zjedení koláča umyť pekáč. Ale prečo sme ho mali umyť?? Pretože to bola taká ozajstná chalupa, ktorá mala studňu na vodu s pumpou, a to sa rovná pumpovať „ľadovú vodu“. Dnes mi to už príde smiešne, ale keď sme mali 10 rokov tak sme to brali ako trest. No, čo nespravíš pre úžasný koláč???

Pumpa na vodu
Pumpa na vodu (zdroj: nelkafood)

Pri tvorbe toho receptu som sa vrátila na miesto činu, teda na chalupu. Tá je v súčasnosti už prestavaná na domček, kde sú všetky vymoženosti, ktoré k dnešnej dobe patria. A ja som mamin klasický recept pripravila v podobe kváskového. A, že sa vydaril, poďte si spolu so mnou na ňom pochutnať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Ovocný koláč s makom
Ovocný koláč s makom (zdroj: nelkafood)

Prísady:

Na štartér:

100g špaldovej hladkej múky

100g vody

40g cukru

1 polievkovú lyžicu materského kvásku

Na cesto:

200g špaldovej hladkej múky

100g cukru

100ml vody

100ml mlieka

Štipka soli

0,5 kg sezónneho ovocia

100g maku + 30g cukru

olej

Večer predtým ako chcem piecť, si pripravím rozkvas. A to tak že v miske zmiešam múku, vodu, cukor a kvások. Prikryjem a nechám pri izbovej teplote 9 až 12 hodín. Na druhý deň si vymiešam zo štartéra, muky, cukru, vody, mlieka a soli vláčne cesto, ktoré nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 3 hodiny. Pripravený plech vymastím olejom a prstami cesto roztlačím. Nechám pri izbovej teplote prikryté cesto kvasiť približne hodinu. Na cesto som navrstvila umyté, odkôstkované a odkvapkané višne. Posypala makom zmiešaným s cukrom a pokvapkala olejom. Koláč som vložila do vyhriatej rúry na 250 ⁰C cca. Na 10 minút. Následne teplotu stiahla na 190 ⁰C a piekla ďalších 15 až 20 minút. Čo myslíte podaril sa mi?? Áno, ale pekáče nikto nemusel umývať pumpovaním ľadovej vody zo studne :) . Podeľte so mnou o Vaše skúsenosti v prípade, že ste nahradili moje višne iným ovocím. Dobrú chuť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Ovocný koláč s makom
Ovocný koláč s makom (zdroj: nelkafood)
Ovocný koláč s makom
Ovocný koláč s makom (zdroj: nelkafood)
Chata -miesto, kde vznikol tento recept
Chata -miesto, kde vznikol tento recept (zdroj: nelkafood)
Chata - miesto, kde vznikol tento recept
Chata - miesto, kde vznikol tento recept  (zdroj: nelkafood)
Chata - miesto, kde vznikol tento recept
Chata - miesto, kde vznikol tento recept (zdroj: nelkafood)
Petronela Boleková

Petronela Boleková

Bloger 
  • Počet článkov:  80
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Prečo môj blog… Welcome.... a prečo nie? Kto by nemal rád dobré jedlo? Podľa mňa taký človek neexistuje, no samozrejme každý z nás bude mať predstavu o dobrom jedle úplne inú. Chcem aby môj blog nebol len o varení, ale hlavne o jedle ako takom a zároveň sa odlišoval od tých, ktoré už poznáte. Nebudem tu opisovať svoje skúsenosti s varením, nakoľko som len samouk, ktorý má rad dobré jedlo a vášeň pre varenie. V mojich príspevkoch Vám chcem predstaviť rokmi overené jedlá, ale aj známe či neznáme recepty, vychytávky, pomôcky a literatúru, ktorá ma pri mojom varení inšpirovala. Chcem tu prezentovať jedlá, ktoré sú už rokmi overená klasika a podľa mňa v nich ani nie je čo meniť, no samozrejme, že by som vás ostatných chcela tiež inšpirovať mojimi nápadmi a myšlienkami, ktoré som vložila do niektorých jedál, tak aby vyhovovali mojim hladošom.Dúfam, že môj blog poslúži ako inspirácia, pre tých čo sa kuchyne neboja, ale bude aj oporou pre tých, ktorí len začínajú. Som tu pre vás a pokiaľ by sa mi toto podarilo, tak budem veľmi rada.Niečo o mne … Little something about me . . .Som mamina a jedlo milujem, kuchyňu zbožňujem a varenie je moja vášeň, ktorú mam naozaj veľmi rada. Mám rada nielen tradičné recepty, ale aj nápadité jedlá, do ktorých či už niekto predo-mnou vložil nejaký nápad alebo sa to podarilo mne samotnej. Snažím sa, aby boli moje jedlá chutné, zaujímavé a pokiaľ sa mi podarí, aby boli zároveň zdravé je to skvelý bonus. Rada skúšam, experimentujem a mam tých najprísnejších kritikov (mojich troch hladošov). Servítku pred ústa si nikdy nedávajú, a tak viem, že recepty, ktoré im chutia môžem uverejniť (na instagrame: @nelkafood na facebooku: nelkafood).Preto rada uvítam každú spätnú väzbu (či to už bude pochvala alebo konštruktívna kritika,ktoré ma posunú ďalej). Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu