Ovocný koláč s makom

Autor: Petronela Boleková | 21.8.2018 o 12:38 | Karma článku: 10,12 | Prečítané:  4330x

Kto si dá kúsok z môjho višňového koláča???Je bohato posypaný makom a cesto je samozrejme kváskové (ako inak, že??).

Tento koláč sa mi spája s detstvom. Prvé čo mi pri ňom napadne sú letá, ktoré sme strávili na chalupe, a prosíkali mamu, aby nám urobila koláč. Súhlasila vždy pod jednou podmienkou , museli sme po zjedení koláča umyť pekáč. Ale prečo sme ho mali umyť?? Pretože to bola taká ozajstná chalupa, ktorá mala studňu na vodu s pumpou,  a to sa rovná pumpovať „ľadovú vodu“. Dnes mi to už príde smiešne, ale keď sme mali 10 rokov tak sme to brali ako trest. No, čo nespravíš pre úžasný koláč???

Pumpa na voduPumpa na vodu (nelkafood)

Pri tvorbe toho receptu som sa vrátila na miesto činu, teda na chalupu. Tá je v súčasnosti  už prestavaná  na domček, kde sú všetky vymoženosti, ktoré k dnešnej dobe patria. A ja som  mamin klasický recept pripravila v podobe kváskového.  A,   že sa vydaril,  poďte si spolu so mnou na ňom pochutnať.

Ovocný koláč s makomOvocný koláč s makom (nelkafood)

Prísady:

Na štartér:

100g špaldovej hladkej múky

100g vody

40g cukru

1 polievkovú lyžicu materského kvásku

Na cesto:

200g špaldovej hladkej múky

100g cukru

100ml vody

100ml mlieka

Štipka soli

0,5 kg sezónneho ovocia

100g maku + 30g cukru

olej

Večer predtým ako chcem piecť, si pripravím rozkvas. A to tak že v miske zmiešam múku, vodu, cukor a kvások. Prikryjem a nechám pri izbovej teplote 9 až 12 hodín. Na druhý deň si vymiešam zo štartéra, muky, cukru, vody, mlieka a soli vláčne cesto, ktoré nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 3 hodiny. Pripravený plech vymastím olejom a prstami cesto roztlačím. Nechám pri izbovej teplote prikryté cesto kvasiť približne hodinu. Na cesto som navrstvila umyté, odkôstkované a odkvapkané višne. Posypala  makom zmiešaným s cukrom a pokvapkala olejom. Koláč som  vložila do vyhriatej rúry na 250 ⁰C cca. Na 10 minút. Následne teplotu stiahla na 190 ⁰C a piekla  ďalších 15 až 20 minút. Čo myslíte podaril sa mi??  Áno, ale pekáče nikto nemusel umývať pumpovaním ľadovej vody zo studne :) . Podeľte so mnou o Vaše skúsenosti v prípade, že ste nahradili  moje višne  iným ovocím. Dobrú chuť.

Chata - miesto, kde vznikol tento recept
Chata - miesto, kde vznikol tento recept (nelkafood)Chata - miesto, kde vznikol tento receptChata - miesto, kde vznikol tento recept (nelkafood)

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Kosík po prepustení: Stále chcem vypovedať

Bývalý siskár Kosík je zrazu na slobode.

DOMOV

Polícia zrušila výsluchy organizátorov protestov

Členovia Za slušné Slovensko veria, že trestné oznámenie bude odmietnuté.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Organizátori protestov mali ukázať vyšetrovateľovi holý zadok

Usilovať sa o zmenuje ústavné právo.


Už ste čítali?