reklama

Avokádovo-baklažánová polievka

Baklažán má unikátnu farbu a zvodný tvar. Mnohí ho radia medzi zeleninu, no v skutočnosti je to ovocie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Je preto vhodným doplnkom stravy práve v týchto letných horúčavách, kedy vznikajú opuchy nôh a rúk z tepla.

Avokádovo-baklažánová polievka
Avokádovo-baklažánová polievka (zdroj: nelkafood)

 Ak Vás jeho horká chuť odrádza použiť ho vo svojej kuchyni, jednoduchý trik Vám pomôže zbaviť sa jej. Baklažán stačí nakrájať, osoliť a nechať „vypotiť“ . Následne umyť, osušiť a pokračovať v recepte. Baklažán konzumujeme výhradne pečený, varený alebo grilovaný. Neodporúčam jesť ho surový. Obsahuje totiž toxickú látku, ktorá je nebezpečná. Teraz si však už poďme spolu pripraviť túto delikátnu polievku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Pečený baklažán
Pečený baklažán (zdroj: nelkafood)
Základ polievky
Základ polievky (zdroj: nelkafood)

Prísady:

1 avokádo

1 baklažán

2 zemiaky

1 cibuľa

2 strúčiky cesnaku

1 liter kuracieho vývaru

150 ml smotany na varenie

hrsť pažítky

olivový olej

soľ, mleté čierne korenie

Na strúhanku: /mrvenicu/.

2 krajce chleba

1 kávová lyžička sušeného cesnaku

1 polievková lyžica olivového oleja

2 polievkové lyžice byliniek ( petržlenová vňať, pažítka...)

Baklažán prekrojím na polovicu, pokropím olivovým olejom, osolím, okorením a pečiem v rúre rozohriatej na 200 ⁰C cca 30 minút. Na olivovom oleji spením nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridám na kocky nakrájané zemiaky a chvíľku restujem. Podlejem kuracím vývarom. Upečený baklažán vydlabem zo šupy, pridám k zemiakom a varím do mäkka. Osolím, okorením pridám pažítku a vydlabané avokádo. Následne rozmixujem ponorným mixérom do hladka. Rozmrvený /rozmixovaný / chlieb opečiem na olivovom oleji na panvici spolu s cesnakom, a na záver pridám nadrobno nasekané bylinky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Polievku podávam posypanú s bylinkovou strúhankou a celé to nakoniec za kvapnem olivovým olejom. Lahodná, extravagantná, proste dokonalá. Dobrú chuť. Ak sa Vám recept pozdáva, napíšte mi, a o výsledku mi dajte vedieť.

Avokádovo-baklažánová polievka
Avokádovo-baklažánová polievka (zdroj: nelkafood)
Avokádovo-baklažánová polievka
Avokádovo-baklažánová polievka (zdroj: nelkafood)
Petronela Boleková

Petronela Boleková

Bloger 
  • Počet článkov:  80
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Prečo môj blog… Welcome.... a prečo nie? Kto by nemal rád dobré jedlo? Podľa mňa taký človek neexistuje, no samozrejme každý z nás bude mať predstavu o dobrom jedle úplne inú. Chcem aby môj blog nebol len o varení, ale hlavne o jedle ako takom a zároveň sa odlišoval od tých, ktoré už poznáte. Nebudem tu opisovať svoje skúsenosti s varením, nakoľko som len samouk, ktorý má rad dobré jedlo a vášeň pre varenie. V mojich príspevkoch Vám chcem predstaviť rokmi overené jedlá, ale aj známe či neznáme recepty, vychytávky, pomôcky a literatúru, ktorá ma pri mojom varení inšpirovala. Chcem tu prezentovať jedlá, ktoré sú už rokmi overená klasika a podľa mňa v nich ani nie je čo meniť, no samozrejme, že by som vás ostatných chcela tiež inšpirovať mojimi nápadmi a myšlienkami, ktoré som vložila do niektorých jedál, tak aby vyhovovali mojim hladošom.Dúfam, že môj blog poslúži ako inspirácia, pre tých čo sa kuchyne neboja, ale bude aj oporou pre tých, ktorí len začínajú. Som tu pre vás a pokiaľ by sa mi toto podarilo, tak budem veľmi rada.Niečo o mne … Little something about me . . .Som mamina a jedlo milujem, kuchyňu zbožňujem a varenie je moja vášeň, ktorú mam naozaj veľmi rada. Mám rada nielen tradičné recepty, ale aj nápadité jedlá, do ktorých či už niekto predo-mnou vložil nejaký nápad alebo sa to podarilo mne samotnej. Snažím sa, aby boli moje jedlá chutné, zaujímavé a pokiaľ sa mi podarí, aby boli zároveň zdravé je to skvelý bonus. Rada skúšam, experimentujem a mam tých najprísnejších kritikov (mojich troch hladošov). Servítku pred ústa si nikdy nedávajú, a tak viem, že recepty, ktoré im chutia môžem uverejniť (na instagrame: @nelkafood na facebooku: nelkafood).Preto rada uvítam každú spätnú väzbu (či to už bude pochvala alebo konštruktívna kritika,ktoré ma posunú ďalej). Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu