Je preto vhodným doplnkom stravy práve v týchto letných horúčavách, kedy vznikajú opuchy nôh a rúk z tepla.
Ak Vás jeho horká chuť odrádza použiť ho vo svojej kuchyni, jednoduchý trik Vám pomôže zbaviť sa jej. Baklažán stačí nakrájať, osoliť a nechať „vypotiť“ . Následne umyť, osušiť a pokračovať v recepte. Baklažán konzumujeme výhradne pečený, varený alebo grilovaný. Neodporúčam jesť ho surový. Obsahuje totiž toxickú látku, ktorá je nebezpečná. Teraz si však už poďme spolu pripraviť túto delikátnu polievku.
Prísady:
1 avokádo
1 baklažán
2 zemiaky
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 liter kuracieho vývaru
150 ml smotany na varenie
hrsť pažítky
olivový olej
soľ, mleté čierne korenie
Na strúhanku: /mrvenicu/.
2 krajce chleba
1 kávová lyžička sušeného cesnaku
1 polievková lyžica olivového oleja
2 polievkové lyžice byliniek ( petržlenová vňať, pažítka...)
Baklažán prekrojím na polovicu, pokropím olivovým olejom, osolím, okorením a pečiem v rúre rozohriatej na 200 ⁰C cca 30 minút. Na olivovom oleji spením nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridám na kocky nakrájané zemiaky a chvíľku restujem. Podlejem kuracím vývarom. Upečený baklažán vydlabem zo šupy, pridám k zemiakom a varím do mäkka. Osolím, okorením pridám pažítku a vydlabané avokádo. Následne rozmixujem ponorným mixérom do hladka. Rozmrvený /rozmixovaný / chlieb opečiem na olivovom oleji na panvici spolu s cesnakom, a na záver pridám nadrobno nasekané bylinky.
Polievku podávam posypanú s bylinkovou strúhankou a celé to nakoniec za kvapnem olivovým olejom. Lahodná, extravagantná, proste dokonalá. Dobrú chuť. Ak sa Vám recept pozdáva, napíšte mi, a o výsledku mi dajte vedieť.