reklama

Domáci vývar

Keď som mala 18-násť, myslela som si, že urobiť kvalitný vývar je fuška. A veru, že aj je. Čo si budeme hovoriť, prvé pokusy boli čistá katastrofa. Vývar bol kalný a bez chuti. Tak som sa na to vykašľala.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ako dieťa som nikdy nechápala, čo všetci vidia na polievkach, veď je to iba teplá voda so zeleninou. Naučila som sa ho variť v mojej prvej práci. Nie, nebola som kuchárka, a ani ňou nie som. Čapovala som pivo. Žena môjho šéfa varievala pre neho vývar, a vtedy som pochopila princíp. Čím pomalšie a dlhšie sa vývar varí, tým je silnejší, číry a chutnejší. Odvtedy som dobrému vývaru podľahla.

 Dnes vývar pripravujem bežne, nakoľko je základom veľkej časti mojich receptov. Jeden z prvých krokov sú kvalitné suroviny. Najčastejšie pripravujem kurací, alebo hovädzí vývar. Kurací vývar varím z kostí, ktoré mi zostanú po rozobratí kurčaťa. Hovädzí vývar z kostí špikových alebo z hrude s kúskom mäsa. Nedeliteľnou súčasťou vývaru je koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen, kaleráb, cibuľa....). Na dochutenie používam soľ, nové korenie, celé čierne korenie a bobkový list.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Hovädzí vývar
Hovädzí vývar (zdroj: nelkafood)
Hovädzie mäso
Hovädzie mäso (zdroj: nelkafood)
Koreňová zelenina
Koreňová zelenina (zdroj: nelkafood)

 A teraz už samotný postup. Umyté mäso vložím do veľkého hrnca a zalejem studenou vodou. Toto je pri kvalitnom vývare dôležité, pretože, ak by som mäso vložila do vriacej vody, stiahlo by sa, a neuvoľnila by sa jeho chuť do vývaru. Vložím očistenú koreňovú zeleninu a privediem do varu. Akonáhle vývar dosiahne bod varu, stiahnem teplotu na minimum, a nechám ho na miernom ohni pomaly variť /prebublávať/. Na povrchu vývaru sa začne tvoriť pena, ktorú je potrebné zbierať, aby som predišla zakaleniu výsledného vývaru. Až teraz pridám koreniny, pretože sa mi stávalo, že som pri zberaní peny sitkom pozbierala aj väčšinu korenín. Pri miernom a veľmi slabom prebublávaní nechám vývar variť niekoľko hodín. Z vývaru následne vyberieme všetku zeleninu, kosti, mäso a scedím. Takto dosiahnem čistý vývar, ktorý použijem či už ako polievku, alebo ako základnú surovinu pre ďalšie recepty.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Hovädzie mäso
Hovädzie mäso (zdroj: nelkafood)
Vývar
Vývar (zdroj: nelkafood)
Vývar
Vývar (zdroj: nelkafood)
Petronela Boleková

Petronela Boleková

Bloger 
  • Počet článkov:  80
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Prečo môj blog… Welcome.... a prečo nie? Kto by nemal rád dobré jedlo? Podľa mňa taký človek neexistuje, no samozrejme každý z nás bude mať predstavu o dobrom jedle úplne inú. Chcem aby môj blog nebol len o varení, ale hlavne o jedle ako takom a zároveň sa odlišoval od tých, ktoré už poznáte. Nebudem tu opisovať svoje skúsenosti s varením, nakoľko som len samouk, ktorý má rad dobré jedlo a vášeň pre varenie. V mojich príspevkoch Vám chcem predstaviť rokmi overené jedlá, ale aj známe či neznáme recepty, vychytávky, pomôcky a literatúru, ktorá ma pri mojom varení inšpirovala. Chcem tu prezentovať jedlá, ktoré sú už rokmi overená klasika a podľa mňa v nich ani nie je čo meniť, no samozrejme, že by som vás ostatných chcela tiež inšpirovať mojimi nápadmi a myšlienkami, ktoré som vložila do niektorých jedál, tak aby vyhovovali mojim hladošom.Dúfam, že môj blog poslúži ako inspirácia, pre tých čo sa kuchyne neboja, ale bude aj oporou pre tých, ktorí len začínajú. Som tu pre vás a pokiaľ by sa mi toto podarilo, tak budem veľmi rada.Niečo o mne … Little something about me . . .Som mamina a jedlo milujem, kuchyňu zbožňujem a varenie je moja vášeň, ktorú mam naozaj veľmi rada. Mám rada nielen tradičné recepty, ale aj nápadité jedlá, do ktorých či už niekto predo-mnou vložil nejaký nápad alebo sa to podarilo mne samotnej. Snažím sa, aby boli moje jedlá chutné, zaujímavé a pokiaľ sa mi podarí, aby boli zároveň zdravé je to skvelý bonus. Rada skúšam, experimentujem a mam tých najprísnejších kritikov (mojich troch hladošov). Servítku pred ústa si nikdy nedávajú, a tak viem, že recepty, ktoré im chutia môžem uverejniť (na instagrame: @nelkafood na facebooku: nelkafood).Preto rada uvítam každú spätnú väzbu (či to už bude pochvala alebo konštruktívna kritika,ktoré ma posunú ďalej). Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu